[...] związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się powiedzieć „SZTOS”. Stanowią one świetne źródła aminokwasów niezbędnych, w tym BCAA [...]
Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 40 g mąki - ja daję mix bezglutenowych - ryżowa, owsiana, gryczana 10 g Sugar FREE Pudding o smaku czekoladowym 25 g ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego 15 g kakao Masa: 300 g mango bez skórki - jedno duże 400 g mleka kokosowego 50 g ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 50 [...]
[...] konjac, skrobia modyfikowana i inne. Choć nie stanowią dla nas jakiegoś zagrożenia, ale jak na jeden produkt, to jest tego po prostu dużo. Skład Woda, olej rzepakowy, białko sojowe 3,9%, błonnik cytrusowy 2,5%, sól, pistacje 2%, skrobia modyfikowana, stabilizatory: guma ksantanowa, konjac, karagen, chlorek potasu; aromat, cukier, [...]
[...] g) Białko: 0,9 g Błonnik: <0,5 g Sól: 0,02 g Vegangurt to wegański odpowiednik jogurtu na bazie mleczka kokosowego. Jego dużym atutem jest brak dodanego cukru i bardzo prosty skład. Minusem jest niska zawartość białka. Warto spożywać go z dodatkiem musli, odżywki białkowej, owoców. Gdzie kupić: m.in. Auchan Cena: 7,99 zł (opakowanie 400 g)
W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
Mam wrażenie, że dawniej słowa hummus i wegetarianin były wręcz nierozłączne. Jeśli ktoś nie je mięsa, to na pewno je hummus. Nawet częściej potrawa ta była kojarzona z nurtem dietetycznym niż faktem, że to element kuchni bliskowschodniej. Dziś już na szczęście się to zmieniło. Hummus gości na talerzach każdego, niezależnie od stosowanej diety. I [...]
Widząc kremową pastę z koperkiem, od razu wyobraziłam sobie świeżą wiosenno-letnią kanapkę posypaną szczypiorkiem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam na pierwszym miejscu w składzie napój sojowy i fermentowany napój sojowy. Czar prysł, ale z drugiej strony, wszelkie twarożki są produktem mlecznym, tak więc i tutaj musiała się pojawić [...]
Składniki: 1 jajko 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym 25g mąki gryczanej 25g mąki jaglanej 15g mąki z tapioki 60g dojrzałego banana cynamon proszek do pieczenia mleko kokosowe lub migdałowe Sposób przygotowania: Jajko, banana, mąki, proszek do pieczenia, cynamon oraz odżywkę należy dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mleka aż ciasto [...]
Müllerdrink Vegan to coś w rodzaju mleka smakowego. Występuje w dwóch wersjach smakowych - waniliowym i czekoladowym. Sama marka znana jest z tego typu napojów, ale stosunkowo niedawno wyszła także naprzeciw wegetarianom i weganom, wypuszczając na rynek wersję wegańską. Bazą napoju jest owies, a o smaku decydują aromaty lub kakao. Zdecydowanym [...]
[...] z migdałów 30g preparowanej kaszy jaglanej Krem czekoladowy: 150g banana 1 jajko 10g kakao 21% 30g budyniu czekoladowego bez cukru (ze skrobi kukurydzianej) 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym + truskawki do dekoracji Sposób przygotowania: Masło z migdałów wymieszać z taką ilością wody, aby powiększyło swoją objętość trzykrotnie. [...]
Tak jak w temacie. Szukam jakiegoś wpc/wpi o smaku naturalnym (a raczej bez smaku), najlepiej naturalne, bez dodatków (i w miarę przystępnej cenie). Znacie jakieś? Do tej pory najlepszą opcją (ale nie taką tanią)wydaje mi się Izolat Extensor 100%. Jak ktoś coś wie, niech napisze ;)
Witam, białko powinno się mieszać z wodą, lub mlekiem, w zasadzie jest to białko bez smaku (a w większych ilościach nawet trochę słonym), czy mogę je bezpośrenio mieszać np. z maślanką truskawkową (tak właśnie robie) + ewentualnie np. banan ? I od razu drugie to samo pytanie, tylko dotyczące mieszania całości opisanej wyżej z produktami [...]
[...] trzeba z tym żyć :D Teraz mam problem, bo chciałbym się wspomóc jakimś gainerem na masie, bo nie wyrabiam za bardzo z posiłkami, no ale jak szukałem to nie ma tak jak np. białko naturalne z olimpu gainera bez smaku. Rozumiem, że to pewnie jest spowodowane tym, że w gainerze są węglowodany, które są słodkie z natury, jak to cukry, ale może zna [...]
[...] W pierwszej kolejności spala wszystko, co zbędne, co stanowi dla niego balast utrudniający sprawne funkcjonowanie na co dzień. W starych komórkach zalega tzw. białko złogowe, które w czasie głodówki ulega zużyciu w pierwszej kolejności. Pochłaniane są też wszelkiego rodzaju ogniska zapalne, martwe fragmenty tkanek. Niekorzystne [...]
[...] czerń PN, Barwnik czarny, syntetyczny, stosowany na przykład do barwienia tanich odmian kawioru. Łatwy do rozpoznania, ponieważ jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i barwi białko jaj ugotowanego na twardo. Oryginalny czarny lub szary kawior "nie farbuje". Używany też do barwienia słodyczy. Dopuszczalna dawka dzienna ogranicza się do 1 mg na [...]
[...] zastąpił kanapkami z pomidorem to nie jest wegetarianizm....-mięso trzeba zastąpić produktami sojowymi, strączkowymi (fasole, groszki), kaszami, ryżem, razowymi pieczywem (białko zwierzęce tłuste przyswajalnym białkiem roślinnym). MIĘSO NIE JEST NAJWAŻNIEJSZE W DIECIE- Eskimosi umierają w wieku 30-40 lat nie tylko z powodu klimatu, ale tłustej [...]
[...] mięśniowych , pomiędzy kolejnymi porcjami odżywki. Białka te odznaczają się też najwyższą wartością biologiczną BV (104-159). BV powyżej wartości 100 oznacza, ze dane białko jest lepiej przetwarzane na białka mięśniowe, niż magazynowana forma białka organicznego - albumina krwi. Białka serwatkowe występują w kilku frakcjach. Każda frakcja [...]